Tilbage til oversigt
Nyhedsbrev

Forskningsnyt

Behandling ved livets afslutning af kræftpatienter med alvorlige psykiske lidelser

  • Dette litteraturstudie undersøger lindrende behandling af kræftpatienter med alvorlige psykiske lidelser.
     
  • Disse patienter har generelt en højere kræftdødelighed, og den kræftbehandling, de modtager, lever ikke altid op til de anerkendte standarder.
     
  • Studiet finder, at kræftpatienter med alvorlige psykiske lidelser får mere lindrende behandling ved livets afslutning, men mindre højintensiv behandling (f.eks. færre hospitalsindlæggelser og mindre kemoterapi), og de dør sjældnere på hospitalet.
Læs artiklen her

Hvordan forklarer vi ikke-traumatiske knæsmeter til børn og unge på en troværdig måde?

  • Børn og unge i alderen 10-19 år, der oplever ikke-traumatisk knæsmerte, kan have vanskeligt ved at forstå, hvorfor de har ondt.
     
  • Formålet med aktuelle studie var derfor at udvikle forklaringer om ikke-traumatiske knæsmerter, der også er troværdige for de unge. Det gjorde vi gennem systematiske litteratursøgninger, en Delphi-undersøgelse med eksperter i knæsmerter og brugertest (interviews) med de unge.
     
  • Vi identificerede tre domæner, der er vigtige at adressere for at give troværdige forklaringer vedrørende knæsmerter: 'Hvad er ikke-traumatiske knæsmerter, og hvad betyder det?', 'Hvad forårsager knæsmerter?' og 'Hvordan håndteres knæsmerter?’.
Læs artiklen her

Håndtering af patienter med lænderygsmerter i almen praksis

  • En tredjedel af patienterne, der henvender sig til at deres praktiserende med lænderygsmerter, har været sygemeldt pga. smerterne i løbet af de foregående tre måneder.
     
  • Konsultationerne hos den praktiserende læge indebar for langt størstedelen af patienterne en fysisk rygundersøgelse, information om årsagen til smerterne og vejledning om håndtering af smerterne.
     
  • De praktiserende læger leverede den bedst mulige behandling i 84 % af konsultationerne. Mangel på tid og patientforventninger var de hyppigste barrierer for at levere bedst mulige behandling.
Læs artiklen her

Reduceret risiko for genindlæggelse i psykiatrien ved kontakt til den praktiserende læge

  • Genindlæggelser i psykiatrien er hyppigt forekommende og kan indikere en kvalitetsudfordring og kapacitetsmangel i behandlingen.
     
  • Efter akut kontakt til psykiatrien er risikoen for genindlæggelse i de første to uger reduceret for patienter, der efterfølgende er i kontakt med deres praktiserende læge.
     
  • Sandsynligheden for, at man taler med sin praktiserende læge efter en akut kontakt til psykiatrien, er størst for de patienter, der inden kontakten til psykiatrien også havde kontakt til deres praktiserende læge.
Læs artiklen her
Disse forskningsnyheder er udvalgt og leveret af Forskningsenhederne for Almen Praksis. Har du spørgsmål til en artikel, eller ønsker du at komme i kontakt med forskerne, så formidler vi gerne kontakten. Send en mail til dsam@dsam.dk.
Copyright © 2024 Dansk Selskab for Almen Medicin, All rights reserved.

Skriv til os på:
Dansk Selskab for Almen Medicin, Stockholmsgade 55, DK - 2100 København Ø
dsam@dsam.dk

Vil du ændre hvordan du modtager mails fra os?
Du kan opdatere dit valg af nyhedsbreve eller afmelde alle nyhedsbreve