Tilbage til oversigt
Nyhedsbrev

Hovedstaden

Medlemsmøde i DSAM og FYAM Hovedstaden

Torsdag den 13. marts afholdt DSAM Hovedstaden i samarbejde med FYAM Hovedstaden et velbesøgt medlemsmøde med fokus på almen praksis’ rolle i Sundhedsreformen.

Vi havde inviteret Lars Gaardhøj, formand for Region Hovedstaden og spidskandidat for Socialdemokratiet til den kommende Region Østdanmark samt formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), til en spændende debat om fremtidens sundhedsvæsen.

I løbet af aftenen satte vi fokus på:
  • Regionens forventninger til fremtidens almen praksis
  • Samarbejdet på tværs af sektorer
  • Fremtidens opgavefordeling
  • Hvordan vi prioriterer, så de rette patienter bliver udredt og behandlet.
Debatten var både engageret og levende med mange spørgsmål fra salen. I panelet deltog udover Lars Gaardhøj også Peter Reistad, formand for PLO Hovedstaden, Maria Kryger, næstformand i DSAM, samt Daniel Nyboe, næstformand i FYAM.

Et centralt emne var lægedækningsudfordringen. Sundhedsreformen sigter mod 5.000 praktiserende læger og færre patienter pr. læge (maks. 1.200), men ifølge Lars Gaardhøj vil der realistisk gå op mod 10 år, før målene er opfyldt. Det blev understreget, at opgaver skal flyttes væk fra almen praksis, og at andre faggrupper bør overtage dele af behandlingsansvaret.

Fra salen blev der fremhævet behovet for et sammenhængende sundhedsvæsen, også i samspillet med private aktører, så almen praksis fastholder sin centrale rolle, og patienterne fortsat modtager behandling af høj kvalitet trods systemets udfordringer.

Der var desuden debat om ulighed i lægedækning mellem Region Hovedstaden og Region Sjælland, og hvordan den kommende Region Øst kan sikre en mere ensartet dækning. Regionsklinikker blev nævnt som en midlertidig løsning på lægemanglen.

Daniel Nyboe (FYAM) påpegede, at  en undersøgelse viser, at 78 % af FYAM's medlemmer gerne vil eje egen praksis, og 84% af de studerende, som overvejer almen medicin, også gerne vil eje egen praksis. Der er derfor behov for bedre sammenhæng i uddannelsesforløbene, så de unge læger får lokal tilknytning undervejs. Peter Reistad (PLO) fremhævede, at sundhedsreformen i sin nuværende form ikke understøtter den danske model med selvstændige praksis – en struktur, der sikrer både kontinuitet for patienterne og en samfundsøkonomisk fordel.

Panelet var enige om, at fælles løsninger mellem alle parter er afgørende for at sikre både patienters og lægers fremtid i almen praksis.

Aftenen blev rundet af med et indlæg fra Maria Kryger og Daniel Nyboe om DSAM’s Reformtaskforce, arbejdet med den kommende opgavebeskrivelse for almen praksis, det politiske lobbyarbejde, medieindsatsen samt FYAM’s syv forslag til rekruttering og fastholdelse af yngre læger.
Copyright © 2025 Dansk Selskab for Almen Medicin, All rights reserved.

Skriv til os på:
Dansk Selskab for Almen Medicin, Stockholmsgade 55, 2100 København Ø
dsam@dsam.dk

Vil du ændre, hvordan du modtager mails fra os?
Du kan opdatere dit valg af nyhedsbreve eller afmelde alle nyhedsbreve.