Tilbage til oversigt

Nyhedsbrev

Sundhedsstrukturkommisionens anbefalinger i høring – hvad er din mening?


Tirsdag den 11. juni blev Sundhedsstrukturkommisionens anbefalinger offentliggjort. De er i offentlig høring frem til 6. august, hvorefter regeringen ventes at præsentere sit udspil. DSAM stiller derfor i den kommende tid skarpt på at få udarbejdet et solidt høringssvar – og du kan bidrage.

Anbefalingerne fra kommissionen
Du finder anbefalingerne på Sundhedskommissionens hjemmeside. Vi henleder blandt andet opmærksomheden på følgende i rapporten:

Sådan kan du bidrage
Send dit input til dsam@dsam.dk. En taskforce, hvor formandskabet indgår, læser alle input igennem og tager dem i betragtning ved udarbejdelsen af DSAM's endelige høringssvar.

Det praktiske
Alle, der sender input, får en kvitteringsmail. Der er deadline for input til DSAM søndag den 30. juni. Vi offentliggør ikke de indkomne input.

DSAM's endelige høringssvar offentliggør vi på vores hjemmeside, og linker til det i et nyhedsbrev, når det er klar.

Nedenfor finder du en læsevejledning, og hvordan vi vurderer rapporten.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Med venlig hilsen
Christina Kjerulff, næstformand, og
Bolette Friderichsen, formand
 
Læs rapporten

Sundhedsstrukturrapporten: Læsevejledning

Efter et års arbejde er kommissionens rapport nu offentliggjort, og der er en offentlig høringsfase frem til 6. august. DSAM opfordrer medlemmerne til at bidrage med input til DSAM senest 30. juni, så vi kan afgive et samlet svar. Alle input er velkomne, da vi er klogere sammen!

Rapporten er positiv over for almen praksis. Den anbefaler, at vi bevarer vores selvstændighed, at almen praksis styrkes og investeres i, og at normtallet tilpasses klinikkens patientpopulation. Sygehusvæsenet skal understøtte vores funktion, ikke omvendt. Almen praksis' kernekompetencer hyldes: Vi er den første frie kontakt, arbejder personcentreret, er generalister, prioriterer kontinuitet og fungerer som gatekeepere.

Rapporten foreslår, at opgavebeskrivelsen for almen praksis flyttes fra overenskomstforhandlinger til en overordnet faglig planlægning med Sundhedsstyrelsen og relevante faglige selskaber. DSAM får en endnu mere central rolle i forhold til almen praksis' opgaver og grænseflader, men opgaverne bliver først forpligtende efter forhandlinger med PLO.

Rapporten præsenterer tre forvaltningsmodeller og seks tværgående anbefalinger:

  1. Kapacitetsudvidelse og ændret organisering: Betydelig udvidelse af det almenmedicinske tilbud for at afspejle patienternes stigende behov.
  2. Ny organisering af digitalisering og data: National beslutnings- og eksekveringskraft skal styrkes.
  3. Tilpasset ressourcefordeling: En national sundhedsplan skal sikre strategisk tilpasning af ressourcer.
  4. Ændringer på psykiatriområdet: Psykiatrien integreres organisatorisk med sygehusvæsenet.
  5. Tilpasning for praktiserende speciallæger: Effektiv brug af speciallægeressourcer skal understøttes.
  6. Implementering: Et reformsekretariat skal følge implementeringen af initiativerne.

Disse anbefalinger vil påvirke vores fremtidige arbejde betydeligt, især den første.

Almen praksis og ledelse
Vi er meget optaget af fremtidens ledelsesstruktur i sundhedsvæsenet. Almenmedicinsk ledelse er afgørende, da vi er tættest på patienterne. Vi skal sikre gode patientforløb, hvor patienterne undgår unødvendige gentagelser og frem og tilbage mellem sygehuse. Prioritering skal ske i samarbejde med patienten, baseret på symptomer og behov, ikke diagnosekategorier.

Der er en udfordring i, at samme myndighed styrer både sygehuse og primærsektor. Det kræver, at vi som ledere er dygtige for at undgå, at sygehusperspektivet dominerer til skade for patienterne. Almenmedicinske ledere, der samarbejder med myndigheder og sygehuse, skal have praktisk patientarbejde for at forblive relevante og effektive.

Vi får brug for mange ledere med lokale koordinatorer, der kan indgå på niveau med sygehusdirektører. En styrket praksiskonsulentordning med nationalt niveau er nødvendig, så vi kan sætte retningen sammen og sikre de rigtige principper i sundhedsplanlægningen. En god lederuddannelse er også essentiel for formålet.
 

Se sammenfatning, faktaark og selve rapporten

DSAM's engagement

DSAM har det seneste års tid været aktiv på mange måder for at påvirke Sundhedsstrukturkommissionen. Det omfatter bl.a. ministerbesøg, kaffemøder med sundhedsordførere, deltagelse på konferencer, debatter i pressen og senest på Folkemødet. Se evt. mere på vores presseoversigt, som giver et godt billede af netop dette 👇

Læs mere om DSAM's arbejde ift. kommissionen
Copyright © 2024 Dansk Selskab for Almen Medicin, All rights reserved.

Skriv til os på:
Dansk Selskab for Almen Medicin, Stockholmsgade 55, 2100 København Ø
dsam@dsam.dk

Vil du ændre, hvordan du modtager mails fra os?
Du kan opdatere dit valg af nyhedsbreve eller afmelde alle nyhedsbreve.