Tilbage til oversigt

Nyhedsbrev

Tiden er fløjet afsted for FYAM-udvalget og formandskabet siden sidste nyhedsbrev!


I en politisk stormombrust tid for almen praksis og en kommende sundhedsreform til debat, har det været nødvendigt at positionere FYAM som interesseorganisation for 1.600 af fremtidens praktiserende læger og at skabe dialog med beslutningstagerne.

Vi har ønsket at sikre en løbende interessevaretagelse, og så har vi siden sidst afholdt det årlige arbejdsinternat for FYAM-udvalget, hvor vi idéudvikler og lægger planer for det kommende år. 

Heldigvis er vi rigtig godt på vej.

Læs mere om det hele nedenfor.

Hokus pokus, FYAM i fokus


Som, I ved, er FYAM et fagligt selskab og interesseorganisation for yngre almenmedicinere. Vi kalder os: 1.600 af fremtidens praktiserende læger. 

I forbindelse med den kommende sundhedsreform er almen medicin, almen praksis og ikke mindst alle de praktiserende læger, som vi kommer til at mangle i fremtiden, kommet til debat. Men ingen debat uden FYAM.
 
Vi er lige nu knap 1.600 medlemmer i FYAM. Vi har et indgående kendskab til specialet, hvordan det er at være videreuddannelseslæge samt vores ønsker, drømme og håb for vores fremtidige arbejdsliv. Det giver os en central position i spørgsmål som lægedækning og rekruttering. Og vi arbejder målrettet på at erobre en plads som eksperter. 

Som medlemmer er I nemlig eftertragtede brikker i den nye sundhedsreform. Men vi skal være mere end brikker, der kan flyttes rundt på fra politisk side. Vi har et godt indblik i, hvilke gulerødder der kan hjælpe på rekrutteringen, så vi sammen kan nå målet om at blive 1.500 praktiserende læger mere i 2035 og skabe lægedækning til alle mennesker i Danmark. Vi kan godt lide den simple matematik, og derfor insisterer vi på at ville høres.

Heldigvis er der genklang i den anden ende.

I oktober måned overtog Malene Nepper formandskabet, og hun har på kort tid formået at markere FYAM i medierne som ekspert på 1.600 af fremtidens praktiserende læger og formidlet klare budskaber om vores håb og drømme for fremtiden.Det er et erklæret mål for os, at politikere, meningsdannere og andre sundhedspolitiske aktører skal kende FYAM og at vi skal høres, når debatten vedrører os. Dette kræver desuden en målrettet og vedholdende indsats på SoMe, herunder LinkedIn, hvor FYAM har fået skabt en sikker platform. 

Malene såvel som øvrige medlemmer af FYAM-udvalget har hyppigt deltaget i medierne det sidste halve år - både i radio- og podcasts, i TV-avisen samt i kronikker, debatindlæg, portrætter, lokalaviser og sundhedspolitiske medier. Opmærksomheden er stor og FYAM bliver hørt.

Men vi laver også et stort arbejde på de indre linjer for at sikre jeres interessevaretagelse. Senest har FYAM været til møder hos Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og hos flere af de regionale regionsrådsformænd, og vi er ikke færdige endnu. 

Med en åben og konstruktiv dialog med det politiske Danmark, ønsker vi at bidrage med vores viden og indsigt i specialet samt de yngre almenmedicinere. Vi har en fælles opgave i at sikre både rekruttering, lægedækning og et bæredygtigt arbejdsliv som praktiserende læge fremover.

Følg med i kommende nyhedsbreve, vores SoMe platforme og i dagsmedierne. 

FYAM’s ‘7 bud’ 


Vi har lanceret vores bud på, hvad der bør iværksættes for at arbejde mod en bedre lægedækning i hele landet. Buddene er fremlagt direkte for politikere, i medierne og på vores SoMe platforme og er blevet taget godt imod. 

FYAM mener, at der i højere grad skal ske rekruttering til specialet, og at det sker for sent i en læges karriere, når der er tale om uddannelsesstillinger i yderområder af Danmark. Gennemsnitsalderen for en HU-læge i almen medicin er 35 år og over 80 procent har børn (jf. vores medlemsundersøgelse fra 2023). Dermed må det forventes, at man er forankret og har skabt forpligtelser i livet, der gør det mere komplekst at flytte til et helt nyt område. 

Vi anbefaler derfor, at man sætter ind med en langt tidligere rekruttering, som bør foregå allerede i slutningen af medicinstudiet, såvel som i starten af lægelivet. Her er vores medlemmer typisk 27-30 år og langt færre har etableret sig med børn og andre forpligtelser som fx fast ejendom og partnere, der også er forankret i en karriere,  end det er tilfældet, når vi påbegynder en hoveduddannelse. Det gør, at vi er mere mobile og åbne for at vælge et lægeliv udenfor de store byer. 
De 7 forslag er (i forkortet version):
  1. Sørg for sammenhængende uddannelsesforløb, hvor lokal forankring opnås i alle del-ansættelser under speciallægeuddannelsen.
  2. Tilbyd hjælp regionalt, fx en tilflytningskonsulent, såfremt man ønsker at flytte hele familien, og til at sikre bolighjælp, jobgaranti til partner samt skole- eller institutionsplads.
  3. Tilbyd fleksible arbejdsvilkår med ret til deltid og forskning.
  4. Giv adgang til faglige fællesskaber i form af støtte til efteruddannelse og arrangementer af socialfaglig karakter.
  5. Forbedr vilkår for pendling f.eks. med mulighed for pendlerbusser og muligheden for at arbejde eller at få honorering under pendling.
  6. Tilbyd økonomiske incitamenter for at tiltrække læger til lægedækningstruede områder.
  7. Skab en markant forbedring i arbejdsvilkår på hospitaler med sikkerhed for afkortning af forløb ved merit til alle, der er kvalificeret til det, samt ansættelse af uddannelsesansvarlige overlæger i almen medicin på sygehusene.
De 7 bud kan læses i deres fulde længde på vores hjemmeside her.
 
Tror du, at FYAM’s 7 bud kan bidrage til rekrutteringen? Eller har du andre forslag til, hvordan eller hvornår rekrutteringen bør foregå? Hjælp os med vores indsats her.

Udpegning til Yngre Lægers Almen Praksis-udvalg


FYAM-udvalget har fået en ledig post, som vi gerne vil have dig til at søge. Vi søger en, som har lyst til at arbejde med almen praksis på fagforeningsniveau, og samtidig vil få en observatørpost i FYAM-udvalget.
 
På Yngre Lægers egen hjemmeside beskrives formålet således: “Udvalgets opgave er at arbejde med problemstillinger, der går på tværs af fokusområder i Yngre Lægers DNA og visioner, og som opstår i forbindelse med yngre lægers vej mod praksis. Herunder drøfte tiltag og bidrage med input til bestyrelsen med henblik på at forbedre vilkårene for yngre lægers virke i almen praksis".
 
Er du interesseret i at blive udpeget til denne post, så send en mail til fyam-formand@dsam.dk senest fredag den 21. februar med enten en video eller en kort beskrivelse af dig selv, hvor du er i din uddannelse, og hvorfor netop du vil være god på posten.
 
Udpegningen vil foregå til næste FYAM-udvalgsmøde torsdag den 10. april. Formandskabet vil kontakte ansøgerne snarest efter dette. Udpegningen er gældende til september 2026.

Internatet


FYAM-udvalget har afholdt det årlige internat, og der var fuld fokus på strategi, idéudvikling og masser af planer for det kommende år! Årets tema? "Arbejdsglæde og trivsel blandt uddannelseslægerne".
 
Vi diskuterede, hvordan uddannelseslæger kan opnå en højere grad af meningsfuldhed og arbejdsglæde i deres hverdag – både nu og som fremtidige praksisejere. Vi arbejdede målrettet med FYAM’s kommende kampagne og fik et inspirerende oplæg fra praktiserende læge Gunver Lillevang, som præsenterede værdifulde værktøjer fra PLO’s tidligere undersøgelser om trivsel i almen praksis.
 
Med repræsentanter fra alle fem regionale udvalg samt videreuddannelses-, rekrutterings- og forskningsudvalgene var energien i top. Tak til alle vores udvalgsmedlemmer, der arbejder engageret for vores kommende speciale og fremtidens arbejdsliv som praktiserende læger.
 
Og I kan godt glæde jer – kampagnen lanceres i 2025!

Følg med på vores kanaler for updates:
LinkedIn
Instagram
Website
Facebook
Copyright © 2025 Dansk Selskab for Almen Medicin, All rights reserved.

Skriv til os på:
Forum for Yngre Almen Medicinere (FYAM) under Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM)
Stockholmsgade 55, 2100 København Ø
fyam@dsam.dk

Vil du ændre, hvordan du modtager mails fra os?
Du kan opdatere dit valg af nyhedsbreve eller afmelde alle nyhedsbreve.