Tilbage til oversigt
Nyhedsbrev

Forskningsnyt

Tid og rum i videokonsultation

  • Videokonsultation er en nyere mulighed for arbejdet i almen praksis, men kan indebære kliniske udfordringer. Der er ambitioner om, at videokonsultationer skal bruges endnu mere.
     
  • Dette studie undersøgte, gennem interviews, praktiserende lægers og patienters oplevelse af tid og rum, samt deres oplevelse af nærvær i videokonsultation i almen praksis i Danmark.
     
  • Studiet viste, at den begrænsede adgang til at sanse og fornemme hinanden i videokonsultationsrummet bidrager til, at man ikke oplever den samme form for nærvær som i fremmødekonsultationer. Tiden kommer i forgrunden, og videokonsultationer afvikles hurtigt og effektivt.
Læs artiklen her

Betydelige forskelle i skandinaviske vejledninger for antibiotikabehandling i almen praksis

  • I regi af et veletableret skandinavisk netværk er der indsamlet information fra vejledninger for antibiotikabehandling af akutte luftvejsinfektioner i almen praksis i hhv. Danmark, Norge og Sverige.
     
  • Penicillin V er førstevalg i alle tre lande, men der er betydelige forskelle i doserings-rekommandationerne. Doseringer varierer fra minimum 660 mg x 4 (Danmark) til maksimum 2000 mg x 3 (Sverige). Ydermere er der også forskelle i anbefalet dosering for de enkelte typer af akutte luftvejsinfektioner.
     
  • En af de store udfordringer er tilgængelighed af de forskellige tabletstyrker i de enkelte lande. For at sikre fortsat forsyning af smalspektret penicillin V er der etableret et samarbejde om afdækning af muligheder for harmonisering af skandinaviske vejledninger.
Læs artiklen her

Udredningsforløb for tarmkræft i almen praksis

  • I dette studie fandt vi, at størstedelen af udredningsforløbene for patienter med nydiagnosticeret tarmkræft begyndte hos den praktiserende læge. Omkring 20 % af tarmkræfttilfældene fandtes ved screening, så de fleste tarmkræftpatienter diagnosticeres fortsat på baggrund af symptomer.  
     
  • Mere end hver tredje tarmkræftpatient havde forud for diagnosen udelukkende uspecifikke symptomer, hvilket var forbundet med øget sandsynlighed for, at den praktiserende læge udredte for anden sygdom end tarmkræft først.
     
  • Selvom tarmkræft kan være en vanskelig diagnose at få mistanke om hos nogle patienter, vurderede de praktiserende læger, at de fleste udredningsforløb var gode.  
Læs artiklen her

Tests med potentiale for overdiagnostik markedsført på sociale medier

  • I denne tværsnitsanalyse analyserer forskerne, hvordan fem populære medicinske tests med potentiale for skade, overforbrug og overdiagnostik bliver markedsført og diskuteret på sociale medier.
     
  • Af 982 indlæg på sociale medier nævner 87,1 % fordelene, 14,7 % potentielle skader, og 6,4 % præsenterer videnskabelig evidens for deres påstande. Indlæg fra læger var mere tilbøjelige til at nævne skader og mindre tilbøjelige til at promovere testen.
     
  • Disse fund tyder på, at posts på sociale medier om medicinske tests promoveres på misledende vis, hvilket kan føre til øget pres på sundhedsvæsenet.
Læs artiklen her

Diabetes-stress og depression blandt personer med type 2-diabetes

  • Diabetes påvirker ikke kun kroppen fysisk. Mange får også diabetes-stress og har en fordoblet risiko for at udvikle depression.
  • Studiet undersøger forekomsten af diabetes-stress og depression hos personer med type 2-diabetes samt deres sammenhæng med livsstil og helbred. Blandt 18.222 respondenter havde 11 % depression, 14 % diabetes-stress og 4 % begge dele.
     
  • Depression var forbundet med rygning og lav fysisk aktivitet, mens diabetes-stress var relateret til forhøjet langtidsblodsukker og insulinbehandling blandt personer med type 2-diabetes. Begge tilstande var knyttet til søvnløshed og lavt selvvurderet helbred, men forekomsten var markant højere hos personer med begge tilstande samtidig.
     
  • Studiet fremhæver vigtigheden af at identificere og håndtere psykiske belastninger i diabetesbehandling for en mere helhedsorienteret indsats.
Læs artiklen her

Hvordan ser forløbet mellem sektorer ud for patienter med type 2-diabetes?

  • Dette landsdækkende registerstudie undersøger kontinuiteten i behandlingen af type 2-diabetes på tværs af sundhedssektorer.
     
  • Patienter med type 2-diabetes har på et år i gennemsnit fem skift mellem sektorer, som er det samme som for patienter med seks forskellige sygdomme. I gennemsnit er 25 pct. af deres kontakter til en anden end deres faste sundhedsprofessionelle, hvilket for klart størstedelen er deres egen læge.
     
  • Patienter i gruppen med lav kontinuitet på tværs af sektorer var oftere de yngre (40-49 år), dem med højt uddannelsesniveau og dem med en samtidig kræftdiagnose.
     
  • Undersøgelsen er et skridt til at identificere patienter, som kan være i risiko for fragmenterede forløb på grund af mange skift.
Læs artiklen her

Lægesøgning for mennesker diagnosticeret med svær psykisk sygdom: Kropslige fornemmelser, symptomer og diagnostisk arbejde

  • Mennesker med svær psykisk og samtidig somatisk sygdom er udfordrede ift. at 'læse' deres krop og skelne mellem de symptomer, de oplever.
     
  • Deres erfaringer med sundhedsvæsenet fortæller dem, at de må skille de mentale symptomer fra de somatiske for at passe ind i systemets opbygning.
     
  • Derfor forsøger de at lave 'diagnostisk arbejde' før et lægebesøg eller de udskyder/undgår lægebesøg. Hvis de går til læge, risikerer de at blive udsat for 'diagnostic overshadowing' (det psykiske problem overskygger det somatiske), og at en evt. diagnose dermed forsinkes.
Læs artiklen her
Disse forskningsnyheder er udvalgt og leveret af Forskningsenhederne for Almen Praksis. Har du spørgsmål til en artikel, eller ønsker du at komme i kontakt med forskerne, så formidler vi gerne kontakten. Send en mail til dsam@dsam.dk.
Copyright © 2025 Dansk Selskab for Almen Medicin, All rights reserved.

Skriv til os på:
Dansk Selskab for Almen Medicin, Stockholmsgade 55, DK - 2100 København Ø
dsam@dsam.dk

Vil du ændre hvordan du modtager mails fra os?
Du kan opdatere dit valg af nyhedsbreve eller afmelde alle nyhedsbreve