Om vejledningerne
Om vejledningerne, politikpapir og habilitet
DSAM udgiver vejledninger og FAQta-ark inden for kliniske problemstillinger, der er hyppigt forekommende og medfører diagnostisk eller behandlingsmæssig usikkerhed og variation i almen praksis. Vejledningerne henvender sig primært til praktiserende læger og praksispersonale.
Vejledningerne bliver løbende opdateret således, at ny viden inden for feltet bliver implementeret i vejledningerne og dermed formidlet til de praktiserende læger m.fl.
Arbejdsgrupper
En arbejdsgruppe består så vidt muligt af speciallæger (og kommende speciallæger) i almen medicin for at sikre den almen medicinske vinkel. Andre speciallæger, patienter og evt. samarbejdspartnere kan inddrages efter behov. Formanden for arbejdsgruppen har en løbende dialog med sekretariat og formandskab i DSAM.
Høring
Alle vejledninger kommer i høring hos de almenmedicinske miljøer, de lægevidenskabelige selskaber, relevante faglige organisationer, Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening m.v.
Koordinationsgruppe
Der er nedsat en koordinationsgruppe, som aktuelt består af Danske Regioner (DR), Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Kommunernes Landsforening (KL), Kvalitet i Almen Praksis (KiAP), Lægehåndbogen, Lægemiddelstyrelsen, Medicinrådet, PLO-Efteruddannelse og Sundhedsstyrelsen. Koordinationsgruppen er et dialogforum med fokus på almen praksis, og der foregår gensidig orientering og koordinering af nye vejledninger.
Se kommissoriet for koordinationsgruppen her.
Politikpapir om vejledninger og FAQta-ark
Der er udarbejdet et politikpapir om vejledninger og FAQta-ark. Se det her.
DSAM’s habilitetspolitik
Når DSAM-medlemmer og eksternt tilknyttede samarbejdspartnere indgår i vejledningsarbejde for DSAM, er der krav om gennemsigtighed omkring mulige interessekonflikter i relation til det medicinske virkefelt og særligt lægemiddel- og medicoindustrien.
Om der er interessekonflikt, beror hver gang på en konkret vurdering, som indeholder en afvejning af, hvor berørt lægen er økonomisk eller drifts-/ledelsesmæssigt:
interessekonfliktens karakter eller styrke (er vedkommende direkte eller indirekte berørt?)
interessekonfliktens karakter (er det inden for samme emne/fagområde eller et andet?)
lægens funktion (er vedkommende ansat eller i projektledelsen med direkte indflydelse?)
Habilitetspolitikken er som følger
Alle oplysninger i habilitetserklæringen skal omfatte aktiviteter inden for de seneste fem år.
Der skal udfyldes en habilitetserklæring for hver opgave på vejledningsområdet, der varetages for DSAM, og vurderingen sker fra opgave til opgave.
Der er ingen beløbsgrænse, hvad angår den økonomiske aktivitet. Hvis vejledningens emne/fagområde og virksomhedsområdet er sammenfaldende, vil det pr. definition føre til inhabilitet.
Som udgangspunkt er deltagelse i advisory boards for lægemiddel- og medicoindustrien og deltagelse i sponsorerede kongresser, efteruddannelse m.m. inden for vejledningens emne/fagområde ikke acceptabelt.
Afgrænsede og mindre opgaver såsom undervisning og foredrag inden for vejledningens emne/fagområde, som ikke er faste, men enkeltstående tilfælde, er som udgangspunkt acceptable. Som tommelfingerregel to-tre gange over en femårig periode med forbehold for undervisningens omfang og karakter.
Medvirken i enkeltstående projektarbejde, hvor man bliver honoreret for ekstra tid med patienter o.lign., er som udgangspunkt acceptabelt.
Der kan i vurderingen af habilitetserklæringen skelnes ud fra opgaveløsningen, hvilket betyder, at der kan være mindre strikse forhold for reviewere, end det er tilfældet for arbejdsgruppemedlemmer.
Det er generelt acceptabelt, hvis et arbejdsgruppemedlem er ansat som forsker ved et universitet på et projekt, som er finansieret af en forskningsbevilling fra et medicinalfirma, så længe der ikke er penge eller tilsvarende ydelser mellem medicinalvirksomheden og forskeren. DSAM kan udbede sig en redegørelse for, hvordan man i den konkrete sammenhæng har sikret sig at overholde armslængdeprincippet.
Oplyste samarbejder og tilknytninger til lægemiddel- og medicoindustri bliver synlige i den pågældende vejledning, medmindre der er gået fem år, når vejledningen udgives.
Vurdering
DSAM foretager en individuel vurdering af betydningen af en evt. interessekonflikt i forhold til opgaveløsningens varighed og indhold og under hensyntagen til, om der i øvrigt foreligger omstændigheder, der kan rejse tvivl om uvildighed i forhold til vejledningens emne. Vurderingen foretages på baggrund af habilitetserklæringen.