Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo

Referat fra seneste repræsentantskabs­møde

Referat fra repræsentantskabsmødet den 5. oktober 2024

1. Valg af dirigent

Formand Bolette Friderichsen bød velkommen til mødet. Bestyrelsen havde indstillet Anne Møller til dirigent, og hun blev valgt.

2. Konstatering af fremmøde

Anne Møller takkede for valget og oplyste, at repræsentantskabsmødet var lovligt indkaldt i henhold til DSAM’s vedtægter. Der var afbud fra 5 repræsentanter, hvoraf 3 havde sendt en suppleant = i alt 21 repræsentanter til stede. De nye bestyrelsesmedlemmer, der var udpeget af regionsbestyrelserne efter valget, og sekretariatet blev præsenteret. Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger.

Troels Mengel-Jørgensen meldte et punkt ind til eventuelt.

3. Formandens beretning

Bolette Friderichsen fortalte, at det har været et heftigt år med mange sager og aktiviteter, og hun takkede sekretariat og bestyrelse for opbakning. Bolette fortalte, at sekretariatet med Mogens Folkmann-Andersen ombord har fået nye kompetencer ift. at stille Folketinget spørgsmål og være tæt på ordførerne, hvilket har en stor værdi for selskabets interessevaretagelse. Bolette fortalte, at Maria Krüger fra bestyrelsen på forbilledlig vis i pressen har fremført de praktiserende lægers perspektiv, uanset hvilken sag det har drejet sig om.

Ligeledes blev det fremhævet, at der var et solidt arbejde i gang omkring målbeskrivelsen.

Bolette nævnte nogle af de andre aktiviteter, der er i gang i selskabet, f.eks. inden for det internationale arbejde, bæredygtighed og psykiatri.

Demens-området blev fremhævet som et område, der både fagligt, politisk og organisatorisk er stor fokus på.

Bolette orienterede om, at der var kommet nye gode folk til i sekretariatet, nemlig Rasmus Køster-Rasmussen og Anne Møller, der begge er ansat som lægefaglige konsulenter. De afløser henholdsvis Anders Beich og Anne Holm, som begge blev takket for deres indsats for selskabet.

4. Drøftelse af formandens beretning

Det blev drøftet, at det er meget vigtigt, at DSAM har udpegede til stede i Sundhedsstyrelsen m.m. for at forklare de praktiserende lægers perspektiv, f.eks. på demens-området.

Det blev fremført, at det er vigtigt at drøfte evidensen omkring demens-medicin og hele tiden have patientens funktionsniveau og ønsker for øje. Det blev pointeret, at demens og ADHD efterhånden er blevet ret almindelige tilstande og dermed på vej til at blive almen medicin.

Det blev drøftet, at lige nu er der en politisk magtforskydning i gang, f.eks. i regi af sundhedsreformen. Det kan være svært at gennemskue, hvad der besluttes hhv. lokalt og centralt, hvad der er til forhandling, og hvad der kan dikteres. Generelt opleves der lydhørhed for det faglige perspektiv.

5. Beretninger fra udvalg under selskabet

Søren Prins orienterede om, at arbejdet med målbeskrivelsen er større end først antaget.

Christina Kjerulff orienterede om Kvalitetsudvalgets arbejde, herunder samarbejdet omkring RKKP og patientsikkerhed. I denne sammenhæng fastholder DSAM standpunkter omkring data og samtykke. Christina orienterede om, at politikpapir om AI er godt på vej. Der er flere lovforslag på vej, som DSAM arbejder for at påvirke omkring data og samtykke.

Christina fortalte, at hun har deltaget i en faglig arbejdsgruppe vedr. sygeplejerskers forbeholdte virksomhedsområde (STPS), og at der også er projekter i gang med fokus på, at sygeplejersker skal kunne udskrive antibiotika til urinveje og luftveje. Her er DSAM sammen med bl.a. Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejersker i gang med at gøre myndighederne opmærksom på det uhensigtsmæssige i dette i en tid, hvor der er fokus på at nedbringe antibiotika.

Asthildur Arnadottir orienterede om nyt fra Grøn Praksis. Der er forskellige forskningsprojekter i gang på området, og Grøn Praksis har været til stede på en række konferencer og arrangementer i ind- og udland. Der blev orienteret om, at almen praksis er first-movers på området, når det gælder speciallæger i almindelighed.

Lise Dyhr fortalte om nyt fra TPL, hvor hun er udpeget af DSAM til TPL’s bestyrelse. Eksempelvis er der en app på vej, så der kommer en adgang til alle TPL’s produkter. Endvidere har TPL sammen med KiAP og DSAM udviklet Det Almenmedicinske Hus, som har fokus på videndeling, sparring og synergier.

6. Drøftelse af disse beretninger

Det blev drøftet, at det er godt at holde fast i differentieret samtykke.

7. Godkendelse af DSAM’s regnskab, Sara Krabbes regnskab og budget samt fastsættelse af kontingenter for det følgende år

Phillip Hansen fra Ri Revision gennemgik DSAM’s regnskab for 2023 og orienterede om, at der var en erklæring uden forbehold, og at det på forhånd var godkendt af de lægelige revisorer og bestyrelsen. Der er en god synergi mellem budget og regnskab, hvilket viser en god budgetlægning og budgetstyring fra sekretariatets side.

Phillip orienterede om, at der er en solid egenkapital på 9 millioner kr.

Phillip gennemgik ligeledes regnskab for kliniske vejledninger.

Roar Maagaard orienterede om, at han som lægefaglig revisor er meget tryg ved, at Dorthe Pedersen er i sekretariatet og har styr på regnskabet.

Regnskabet blev godkendt uden bemærkninger.

Phillip gennemgik regnskab fra Sara Krabbes legat for 2023.

Regnskabet blev godkendt uden bemærkninger.

Phillip gennemgik DSAM-budgettet for 2025. Der blev spurgt til regionsbestyrelsernes budget og muligheden for ekstramidler, hvis man afholder arrangementer, hvor der er mange deltagere. Sekretariatet sender de 5 regionsbestyrelser en oversigt over deres budget og mulighed for at søge om ekstra midler.

8. Valg af formand, bestyrelsesmedlemmer og suppleanter til bestyrelsen, jf. DSAM’s love § 6, stk. 1-11

Steffen Bjerring blev foreslået og valgt som valgobservatør sammen med sekretariatet.

Anne Møller spurgte, om der blandt de ordinære medlemmer var kandidater til posten som frit medlem i bestyrelsen. Kerstin Nissen og Maria Krüger meldte sig som kandidater og gav to korte valgoplæg. Der blev holdt skriftlig afstemning, og Maria blev genvalgt som det frie bestyrelsesmedlem.

Anne Møller spurgte, om der blandt FYAM-medlemmerne var kandidater til posten som frit medlem. Asthildur Arnadottir stillede op og blev valgt.

Kerstin Nissen stillede op og blev valgt som suppleant til bestyrelsen.

Daniel Nyboe stillede op og blev valgt som FYAM-suppleant til bestyrelsen.

9. Valg af revisorer, jf. DSAM’s love § 7

RI Revision blev genvalgt.

Anne Møller spurgte, om der var kandidater til den ledige post som lægelig revisor. Anders Elkær Jensen meldte sig og blev valgt.

10. Forslag fra medlemmer

Der var ingen forslag.

11. Eventuelt

Troels Mengel-Jørgensen orienterede om, at der i regi af Wonca er nedsat en interessegruppe, der handler om praktiserende lægers velbefindende/mentale sundhed. Det førte til en faglig debat om trivsel blandt praktiserende læger. Det blev drøftet, at trivsel er vigtigt i alle udvalg og i alle henseender og et tema, som bestyrelsen med fordel kan have fokus på. Der blev orienteret om, at forskningsenhederne har meget fokus på emnet. Per Kallestrup inviterede fra FE Århus til samarbejde omkring dette. FYAM orienterede om, at de har en ny kampagne på vej, der handler om at brænde for faget – og ikke brænde ud.

Referent: Louise Hørslev, sekretariatschef