Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo

Sociale henvisninger

Interessegruppen er etableret i 2024-25 for at belyse potentialet i sociale henvisninger som en metode til at forbedre sundheden blandt borgere med social sårbarhed. En effektiv indsats kan øge borgernes egenomsorg og reducere behovet for kontakt med almen praksis og det øvrige sundhedsvæsen. 

Strukturel forebyggelse er en del af Sundhedsreformen 2024. Sociale henvisninger er et eksempel på en integreret indsats med strukturel forebyggelse i lokalområder, hvor almen praksis er en central aktør.  

Sociale henvisninger har potentiale til at blive en indsats, der kan skabe sammenhæng i sundhed lokalt og på tværs af sektorer, hvis den integreres effektivt i vores sundhedsvæsen.  

Formål med interessegruppen 

  • Fremme vidensdeling om sociale henvisninger fra almen praksis til lokalsamfundsforankrede aktiviteter.  

  • Styrke samarbejdsrelationer med det formål at udbrede og implementere sociale henvisninger til gavn for flere borgere i Danmark. 

  • Understøtte opbygningen af videnskabelig evidens for effekten af sociale henvisninger i dansk almen praksis gennem deltagelse i forskningsprojekter. 

  • Etablere en vidensbank om sociale henvisninger, der kan anvendes i forbindelse med fondsansøgninger, kursusvirksomhed, kongresdeltagelse etc.  

Gruppen samarbejder og udveksler informationer med andre relevante almen medicinske fora bl.a. DSAM-grupper og eksterne samarbejdspartnere f.eks. ”Giv mest til dem med størst behov”, DSAM’s Kvalitetsudvalg og KiAP, og europæiske grupper under WONCA bl.a. EURACT og EQUIP. 

Medlemmer i gruppen: Berit Enggaard Kaae, Claus Rendtorff og Solvej Videbæk Bueno.

Gruppen er åben for eventuelt interesserede. 

Kontaktperson: Claus Rendtorff, mail: cr@dadlnet.dk 

Baggrund 

Social henvisning (social prescribing) er en integreret forbyggende indsats i primærsektoren med almen praksis som krumtap. Dette er i tråd med Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger og understøttes af WHO i deres Policy Paper om populationsomsorg (2023) i fremtidens primærsektor. I NHS i England og i Andalusien er sociale henvisninger allerede en del af den nationale sundhedsstrategi og udbredes i primærsektoren. 

Sociale henvisninger fungerer som en bro mellem to til flere aktører i et lokalområde (typisk på 30.000-80.000 indbyggere). Praktiserende læger identificerer socialt sårbare borgere og henviser dem via en brobygger til relevante lokale fællesskaber, f.eks. cafeer, motionshold, interessefællesskaber og kreative klubber.  

Når medicin og livsstilsråd ikke slår til, er det ofte fordi, der er underliggende sociale behov. Praktiserende læger ser ofte patienter, der ellers overses i systemet, og mange af dem er dobbelt udstødte fra både arbejdsmarkedet og familie og venner.   

Med inspiration fra England er sociale henvisninger blevet introduceret flere steder i Danmark. Metoden giver praktiserende læger en bedre mulighed for at henvise de særligt sårbare og syge patienter til sociale tilbud. En mulighed vi ikke har i dag, enten fordi henvisningsmuligheden ikke findes, eller fordi vi (læger) ikke kender de sociale tilbud, der er i området.  

Social henvisning (social prescribing) er en forebyggende indsats, der indebærer tre trin:

1)     Identifikation og henvisning af borgere, der befinder sig i en sårbar social situation med konsekvenser for deres sundhed.

2)     En lokalforankret brobygger (linkworker/community connector), som har overblikket over sociale tilbud i lokalområdet, bruger tid med den henviste borger og finder frem til det rette tilbud for den enkelte.

3)     Borgeren indgår i relevante lokale fællesskaber, f.eks. cafeer, motionshold, interessefællesskaber og kreative klubber og opnår øget sundhed og egenomsorg gennem en stærkere tilknytning til lokalsamfundet og ressourcerne der.

Konceptet understøttes af WHO i deres Policy Paper om populationsomsorg i fremtidens primærsektor, men er endnu ikke vidt udbredt i Danmark.  

I England (NHS) og i Andalusien er sociale henvisninger allerede en integreret del af den nationale sundhedsstukrur. Også i Irland, Portugal og flere andre europæiske lande udbredes det. Og senest er et stort europæisk initiativ “Social Prescribing EU” iværksat for at vurdere potentialet ved sociale henvisninger.  

Initiativer som gør brug af social henvisning er aktuelt introduceret flere steder i Danmark.  Metoden giver praktiserende læger en bedre mulighed for at henvise patienter i en socialt sårbar situation til allerede eksisterende lokalforankrede fællesskaber. En mulighed vi ikke har i dag, enten fordi henvisningsmuligheden ikke findes, eller fordi vi (læger) ikke kender de sociale tilbud, der er i området.  

Evidens for Social henvisning 

Wildman J, Wildman JM. Impact of a link worker social prescribing intervention on non-elective admitted patient care costs: A quasi-experimental study. Soc Sci Med. 2023 Jan;317:115598. doi: 10.1016/j.socscimed.2022.115598. Epub 2022 Dec 5. PMID: 36527893.

Abel J, Kingston H, Scally A, Hartnoll J, Hannam G, Thomson-Moore A, Kellehear A. Reducing emergency hospital admissions: a population health complex intervention of an enhanced model of primary care and compassionate communities. Br J Gen Pract. 2018 Nov;68(676):e803-e810. doi: 10.3399/bjgp18X699437. Epub 2018 Oct 8. PMID: 30297434; PMCID: PMC6193793.