Publiseret: 2024
Akutte luftvejsinfektioner
og rationel antibiotikabehandling i almen praksis
Akut rhinosinuit
ICPC-2 koder: R09, R75
Centrale budskaber
Meget få (< 2 %) personer med forkølelse udvikler en bakteriel rhinosinuit.
Diagnosen bakteriel rhinosinuit bør, som hovedregel, først stilles efter 5-10 dages symptomvarighed.
Penicillin V er førstevalg ved behandling af bakteriel rhinosinuit.
Introduktion
Akut rhinosinuit er en inflammationstilstand af slimhinderne i næsen og i en eller flere af de paranasale bihuler1. Forekomsten er størst blandt yngre kvinder2. Denne vejledning omhandler kun voksne.
For yderligere information om akut rhinosinutis hos børn se evt. artikel i Ugeskrift for læger.
LINK: Sinuitis Børn
Mikrobielle årsager
Som oftest er inflammationen udløst af luftvejsvirus. Hos patienter, der udvikler en bakteriel infektion, skyldes denne primært pneumokokker, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus eller Streptococcus pyogenes (gruppe A-streptokokker)1. Ved odontogent fokus kan infektionen være forårsaget af anaerobe bakterier. Allergisk genese kan også overvejes.
Anbefalinger vedrørende diagnostik
Klassifikation af akut rhinosinuit3
Viral rhinosinuit (forkølelse). Varighed af symptomer: < 10 dage.
Post-viral rhinosinuit (bihulebetændelse) opstår sædvanligvis i efterforløbet af en forkølelse. Tilstanden bør som hovedregel ikke diagnosticeres, før symptomerne har varet i mindst 10 dage, medmindre der tidligere i forløbet sker en markant forværring af symptomerne.
Bakteriel rhinosinuit (bakteriel bihulebetændelse) udvikles hos meget få personer med post-viral rhinosinuit (0.5-2.0 %).
Se evt. Figur 1.
Figuren er gengivet med tilladelse fra Rhinology3.
Kilde: Fokkens WJ, Lund VJ, Hopkins C, et al. European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2020, Rhinology 2020 Suppl. 29: 1-46.
Typiske symptomer og fund
Viral, post-viral og bakteriel rhinosinuit udviser et betydeligt overlap, såvel i de inflammatoriske mekanismer som i den kliniske præsentation. Typiske symptomer er tilstoppet næse, næseflåd (ofte purulent), smerter i ansigt/tænder, hovedpine, reduceret lugtesans, eventuelt feber og generel sygdomsfølelse3.
Diagnosen akut rhinosinuit baseres på anamnesen og den objektive undersøgelse, eventuelt suppleret med måling af CRP. Der bør foretages inspektion af nasopharynx og mundhulen. Tandstatus kan tjekkes med henblik på afklaring af eventuelt odontogent fokus.
I et tidligere dansk studie fandt man, at det, at patienten angiver at have haft bihulebetændelse før, ikke øger sandsynligheden for at have en aktuel bakteriel infektion4.
Tilstedeværelsen af mindst tre af følgende symptomer/fund indikerer, at der er tegn på bakteriel rhinosinuit3,5,6:
Misfarvet næseflåd (ofte ensidigt)
Svære ansigtssmerter (ofte ensidigt)
Feber (≥ 38.0 °C)
Forhøjet CRP (≥ 50 mg/L)
2-puklet forløb, dvs. forværring efter forbigående bedring.
Parakliniske tests
CRP-testEn normal CRP-værdi indikerer lav sandsynlighed for bakteriel infektion3,7.
En tidligere dansk undersøgelse i almen praksis med patienter med mulig bihulebetændelse fandt at jo højere CRP-værdi, des større forandringer på CT-scanningen4.
Det anbefales at benytte 50 mg/L som grænseværdi (cut-off), når antibiotikabehandling overvejes (√).
Anbefalinger vedrørende behandling
Symptomatisk behandling
Detumescerende næsespray (xylometazolin) kan anvendes til at hæmme slimhindeødem og skabe afløb. Det bør højst anvendes i 7-10 dage. Ydermere kan næseskylning med saltvand forsøges8.
Symptomerne ved akut rhinosinuit skyldes i høj grad den inflammatoriske respons på en infektion. Man må forvente, at steroider kan dæmpe denne proces, men evidensen for brugen er sparsom9.
Et Cochrane-review har fundet, at nasalsteroid – som monoterapi eller i kombination med antibiotika – kan have en moderat effekt på symptomerne ved akut rhinosinuit10. Højdosisbehandling med nasalsteroid kan overvejes, hvis symptomer ikke bedres efter mindst 10 dage (√). Det bemærkes dog, at risikoen for bivirkninger altid bør afvejes mod den forventede kliniske effekt11.
Antibiotika
Patienter med udtalte symptomer/fund, der indikerer bakteriel infektion, og med vedvarende symptomer eller forværring efter 5-10 dage har størst gavn af antibiotikabehandling3.
Tabel 4 | Akut rhinosinuit og antibiotikabehandling
Førstevalg | Penicillin V 660 mg (1 mio. IE)* × 4 i 5 dage | |
---|---|---|
Penicillinallergi | Roxithromycin 150 mg × 2 i 5 dage | |
Ved recidiv ellerbehandlingssvigt | Amoxicillin/clavulansyre 500/125 mg x 3 i 7 dageellerDoxycyclin 200 mg x 1 på 1. dagen, efterfulgt af 100 mg x 1 i 6 dage |
* Tablet med penicillin V 800 mg (1,2 mio. IE) kan anvendes som ligeværdigt behandlingsvalg.
BehandlingssvigtHvis patienten ikke responderer på behandling med penicillin V efter få dage (og diagnosen opretholdes), anbefales skift til amoxicillin med clavulansyre eller doxycyclin.
Den anbefalede dosis af penicillin V er sædvanligvis høj nok til at frembringe en effektiv antibiotikakoncentration over for de fleste bakterier. Dog er Haemophilus influenzae ikke følsom for penicillin V (i den givne dosering) eller for makrolid, og ydermere kan behandlingssvigt skyldes, at patienten huser penicillinaseproducerende bakterier.
Fordele og ulemper ved antibiotikabehandling
Omkring halvdelen af patienter med akut rhinosinuit er raske efter én uge, og 64 % er raske efter to uger – også uden antibiotikabehandling12.
Mulige fordele ved antibiotikabehandling bør altid afvejes mod potentielle ulemper12:
Komplikationer
Komplikationer til akut bakteriel rhinosinuit opstår yderst sjældent – og omfatter forskellige periorbitale, ossøse samt intrakranielle tilstande12,13. I almen praksis bør man være særligt opmærksom på faresignaler såsom klager over synsforstyrrelser, voldsom frontal hovedpine, rødme/hævelse af øjenomgivelser eller ansigt, påvirket bevidsthed og neurologiske udfald1,3. Antibiotika er ikke vist at have nogen effekt på udvikling af komplikationer3,14.
Det er således vigtigt at være opmærksom på ovenstående faresignaler – uanset om der er iværksat antibiotikabehandling eller ej.
Opfølgning
Der anbefales ikke rutinemæssig opfølgning af patienter med akut rhinosinuit – uanset formodet ætiologi. Patienten informeres om forventet symptomvarighed (2-3 uger) og om at henvende sig igen ved manglende bedring og/eller forværring.
Henvisning til en øre-næse-hals-læge ved recidiverende tilfælde (≥ 4 akutte episoder per år med symptomfri intervaller) og ved kronisk rhinosinuit (varighed ≥ 12 uger)3.