Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo
Klinisk vejledning

Publiseret: 2024

Akutte luftvejsinfektioner

og rationel antibiotikabehandling i almen praksis

Akutte nedre luftvejsinfektioner

ICPC-2-koder: R78, R81

Centrale budskaber
  • Purulent ekspektorat er ikke et sikkert tegn på bakteriel infektion.

  • CRP kan anvendes til at afkræfte mistanke om pneumoni.

  • Akut bronkitis skal ikke behandles med antibiotika.

  • Penicillin V er førstevalg ved bakteriel pneumoni.

Introduktion

Akutte nedre luftvejsinfektioner dækker i denne vejledning over to tilstande: akut bronkitis og pneumoni.

Akut bronkitis forårsager en inflammationstilstand i trachea og de store bronkier. Tilstanden forekommer hyppigt og er typisk selvlimiterende1.

Pneumoni er en infektionstilstand i lungevævet (alveolerne). Børn og ældre er særligt udsatte. Sværhedsgraden af pneumoni kan variere fra milde og selvlimiterende tilstande til svære og livstruende tilstande.

Mikrobielle årsager

Akut bronkitis skyldes oftest luftvejsvirus.

Pneumoni kan forårsages af både virus og bakterier. Viral pneumoni ses især som epidemisk ophobning (f.eks. influenzavirus A og B, coronavirus og respiratorisk syncytialvirus). Bakteriel pneumoni opstår oftest sporadisk eller som komplikation til en viral infektion. Det hyppigst påviste patogen er Streptococcus pneumoniae. Andre ætiologier inkluderer Haemophilus influenzae og Mycoplasma pneumoniae2. Sjældne årsager er Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci og Staphylococcus aureus. I almen praksis påvises kun undtagelsesvist den ætiologiske agens, og identifikation heraf er ikke indiceret i ukomplicerede tilfælde.

Anbefalinger vedrørende diagnostik

Danske og udenlandske undersøgelser har vist, at det er vanskeligt at skelne sikkert mellem de forskellige akutte nedre luftvejsinfektioner på baggrund af det kliniske billede, da symptomerne kan overlappe3,4. I almen praksis er der risiko for en betydelig overdiagnosticering af pneumoni. I et tidligere dansk studie fandt man, at kun omkring 10 % af de patienter, hvori man mistænkte pneumoni i almen praksis, fik diagnosen verificeret på hospitalet3.

Hverken hos børn eller voksne findes specifikke symptomer eller fund, som kan bruges til at differentiere sikkert mellem akut bronkitis og pneumoni5,6. Da røntgen sjældent er tilgængeligt i den akutte fase i almen praksis, må diagnosen pneumoni nødvendigvis være en klinisk diagnose, som er baseret på symptomer og kliniske (objektive) fund (Tabel 5) samt evt. parakliniske test som CRP7.

Symptomer og fund

Tabel 5 viser typiske symptomer og kliniske fund ved henholdsvis pneumoni og akut bronkitis3-8 (√).

Tabel 5 | Symptomer og kliniske fund ved pneumoni og akut bronkitis

Pneumoni

Akut bronkitis

Symptomer

Hoste (tør eller produktiv)

++

++

Træthed

+++

+

Kulderystelser

++

+

Vejrtrækningsbesvær

++

+

Smerter ved inspiration

++

-

Katarralia

-

+

Hvæsen/piben

-

+

Objektive fund

Påvirket almentilstand

+++

-

Feber (> 38.0 °C)

++

+

Takypnø

++

(+)

Lungestetoskopi

Krepitation

Normal/ronchi/raslen

Dæmpning ved perkussion

++

-

Saturation nedsat

+

-

Hypotension*

+

-

Takykardi (> 100 slag/min.)

+

-

CRP

≥ 50 mg/L

< 50 mg/L

* Systolisk blodtryk < 90 mm Hg og/eller diastolisk blodtryk < 60 mm Hg

Ældre med svær komorbiditet kan ved pneumoni præsentere sig med forværring i deres grundmorbus og kun have mindre udtalte symptomer fra luftvejene. Feber er typisk, men ikke altid, til stede ved pneumoni hos ældre. Børn kan ligeledes have en uspecifik præsentation med ekstrathorakale klager, såsom mavesmerter og hovedpine9.

Tabel 6 | Klinisk diagnose af pneumoni

Den kliniske diagnose af pneumoni hos voksne bør indeholde alle 3 nedenstående kriterier (√):

  1. Symptomer på pneumoni (hoste og mindst ét andet symptom*)

  2. Påvirket almentilstand

  3. Mindst ét andet objektivt fund*

* Se Tabel 5

______________

En CRP-værdi < 50 mg/L taler imod en behandlingskrævende bakteriel pneumoni (√).

CRP-målinger < 24 timer fra sygdomsdebut bør anvendes med forsigtighed.

Parakliniske tests

Akut bronkitis og pneumoni er kliniske diagnoser. Grundet overlappende symptomer og objektive fund samt varierende sværhedsgrader af begge infektionstyper, kan det være relevant at supplere med parakliniske test for at understøtte den diagnostiske udredning.

CRP-testVed usikkerhed i den diagnostiske proces, risiko for et kompliceret forløb eller ved behov for monitorering kan det være relevant at foretage en CRP-test. Sygdomsvarighed i mere end 2 dage og CRP < 50 mg/L tyder med stor sikkerhed på, at det aktuelt ikke drejer sig om en bakteriel pneumoni. I øvrigt raske patienter med en CRP-værdi < 50 mg/L kan oftest ses an uden antibiotika (√). Ved behov kan CRP benyttes til at monitorere sygdomsforløbet. Et fald i CRP inden for et par døgn indikerer, at infektionen er i remission. Omvendt vil en stigning i CRP > 50 mg/L indikere, at antibiotika kan overvejes.

Se venligst afsnittet ”C-reaktivt protein” i denne vejledning for generel information om anvendelsen af CRP.

Leukocyttælling inkl. differentialtællingDer findes ikke evidens for brug af leukocyttælling ved luftvejsinfektioner i almen praksis, og der er ingen anbefalinger for præcise grænseværdier (cut-offs) til at guide antibiotikabehandling.

SaturationsmålingSaturationsmåling kan anvendes til at vurdere sværhedsgraden af en pneumoni. Indlæggelse bør overvejes ved SaO2 < 93% hos i øvrigt raske voksne10 (√).

Røntgen af thoraxRøntgen af thorax kan overvejes ved diagnostisk usikkerhed, behandlingssvigt, langvarigt forløb (4-6 uger) eller som opfølgning ved mistanke om bagvedliggende sygdom.

Mikrobiologiske undersøgelserEkspektorat til dyrkning og resistensbestemmelse benyttes sjældent i diagnostikken af nedre luftvejsinfektioner i almen praksis. Det kan overvejes ved patienter med svære akutte nedre luftvejsinfektioner, der ikke responderer på behandling med penicillin V, og hvor man kan få egnet ekspektorat fra patienten.

Podning til polymerase chain reaction (PCR)-test for specifikke bakterier, f.eks Mycoplasma pneumoniae og Bordetella pertussis (kighoste), er sjældent indiceret i almen praksis. Behovet for specifikt at undersøge for M. pneumoniae og B. pertussis bør være styret af sværhedsgraden af infektionen og risikoen for komplikationer eller smitte. Hos større børn og voksne er begge sygdomme i vid udstrækning selvlimiterende, og prøvesvaret vil sjældent have nogen behandlingsmæssig konsekvens i form af antibiotika. Under epidemier kan man overveje en PCR-test ved patienter med svære akutte nedre luftvejsinfektioner. Eksempelvis hvis penicillin V ikke har haft effekt, eller hvis patienten tilhører en risikogruppe, f.eks. børn <2 år og gravide i uge >33, der er insufficient vaccinerede mod kighoste.

PCR-test for SARS-CoV-2 (COVID-19) og/eller influenzavirus A/B foretages alene hos patienter, som er mistænkt for COVID-19 eller influenza, hvis de tilhører en risikogruppe, og hvor der derfor påtænkes at starte antiviral behandling.

Der henvises til den lokale klinisk mikrobiologiske afdeling og/eller Statens Serum Institut for nærmere information vedr. prøvetagning/forsendelse.

Sværhedsgraden af pneumoniScoringsinstrumentet CRB-65, som er valideret i almen praksis, kan benyttes til at vurdere og triagere patienter med pneumoni11. Scoringsinstrumentet er baseret på graden af konfusion (C), respirationsfrekvens (R), blodtryk (B) og alder over 65 år (Tabel 7).

Tabel 7 | CRB-65

Klinisk observation

Point

Konfusion

1

Respirationsfrekvens > 30/minut

1

Blodtryk (systolisk < 90 mm Hg eller diastolisk ≤ 60 mm Hg)

1

Alder ≥ 65 år

1

CRB-65 score, sværhedsgrad af pneumoni og anbefalet triage

Score

Sværhedsgrad

Mortalitet

Anbefaletbehandlingssted

0-1

Mild

1 %

Almen praksis

2

Moderat

8 %

Overvej hospital

3-4

Svær

31 %

Hospital

Ved mild til moderat pneumoni, som udgør ca. 80 % af samtlige tilfælde i almen praksis12, bør man overveje indlæggelse, hvis det drejer sig om patienter, som bor alene, er ældre eller har svær komorbiditet.

Børn udgør en særlig gruppe, og de kan være svære at vurdere. Anamnese og bekymrede forældre skal tages alvorligt, og generelt kan børn ”vælte” hurtigere end voksne. Særlige faretegn hos børn kan ses i Tabel 85,9,13.

Tabel 8 | Faretegn hos børn (> 3 mdr.)*

Vejrtrækningsproblemer

Moderate til svære thorakale indtrækninger

Stødende respiration

Spil af alae nasi

Intermitterende apnø

Takypnø: respirationsfrekvens > 50 hos børn i alderen 3-12 mdr., > 40 hos ældre børn

Påvirket kredsløb

Takykardi

Kapillær-respons > 3 sekunder

Cyanose

Dehydrering

Drikke-/dievægring

Tørre slimhinder

Sløv/slap

* Børn i alderen < 3 mdr. med tegn på pneumoni skal henvises til akut vurdering på pædiatrisk afdeling.

Anbefalinger vedrørende behandling

Symptomatisk behandling

Ved akut bronkitis og/eller mistanke om viral pneumoni anbefales primært symptomatisk behandling, evt. suppleret med specifik behandling for influenza eller COVID-19 (Oseltamivir eller Paxlovid). Hostestillende medicin kan generelt ikke anbefales pga. manglende evidens for effekt14.

InhalationsbehandlingBeta2-agonister har kun vist symptomatisk effekt hos både børn og voksne ved kliniske tegn på bronkieobstruktion som hvæsen/piben og ronchi15.

Antibiotika

Akut bronkitisDer er ikke evidens for behandling med antibiotika ved akut bronkitis, når effekten måles på varighed og symptomreduktion16-17. Forekomst af purulent ekspektorat indikerer ikke nødvendigvis bakteriel infektion og betyder ikke, at patienten vil have gavn af antibiotika18.

PneumoniHvis det vurderes, at der er tale om en bakteriel pneumoni, opstartes antibiotikabehandling umiddelbart. Antibiotikabehandling bør dække pneumokokker. Derfor er penicillin V førstevalg (Tabel 9).

Tabel 9 | Samfundserhvervet pneumoni og antibiotikabehandling

Førstevalg

Voksne: Penicillin V 660 mg (1 mio. IE)* × 4 i 5 dage

Børn: Penicillin V 50 mg/kg/døgn fordelt på 3 doser i 5 dage

Penicillinallergi

Voksne: Roxitromycin 150 mg × 2 i 5 dage

Børn: Clarithromycin 15 mg/kg/døgn fordelt på 2 doser i 5 dage

* Tablet med penicillin V 800 mg (1,2 mio. IE) kan anvendes som ligeværdigt behandlingsvalg.

BehandlingssvigtVed manglende bedring efter 2-3 dage bør det overvejes, om behandlingen er korrekt.

Behandlingssvigt kan f.eks. skyldes complianceproblemer, resistente bakterier eller infektion med bakterier, som ikke er følsomme for penicillin V. Ved behandlingssvigt kan gives et makrolid eller amoxicillin. Overvej, om der er behov for yderligere udredning med røntgen eller lungeultralyd, indsendelse af podning eller ekspektorat til dyrkning og resistens. Overvej desuden, om diagnosen er korrekt.

Fordele og ulemper ved antibiotikabehandling

Akut bronkitis skyldes langt overvejende luftvejsvirus, og prognosen er god uden antibiotikabehandling. Hos i øvrigt raske patienter med hoste skal man behandle op mod 12.000 for at undgå 1 hospitalsindlæggelse19.

Mulige fordele ved antibiotikabehandling bør altid afvejes mod potentielle ulemper:

Komplikationer

Respirationsinsufficiens, lungeabsces, pleuraempyem, sepsis og meningitis kan opstå som komplikationer til pneumoni – både med og uden antibiotikabehandling. Det er vigtigt at instruere patienten i forholdsregler ved faretegn.

Opfølgning

Ved mistanke om bakteriel pneumoni og igangsat antibiotisk behandling bør sikkerhedsnet og/eller kontrol/opfølgning aftales, f.eks. ny lægekontakt ved forværring, eller hvis der ikke er bedring efter 2-3 dage. Med relevant behandling stabiliseres tilstanden typisk inden for 3 dage, men fuld restitution ses oftest først efter fire uger eller mere, idet træthed og hoste kan vare ved, også længe efter den akutte febrile fase er overstået20.

Hos rygere over 40 år eller ved gentagne pneumonier anbefales kontrol efter ca. 6 uger og evt. billeddiagnostik og/eller lungefunktionstest (√).