Publiseret: 2024
Akutte luftvejsinfektioner
og rationel antibiotikabehandling i almen praksis
Antibiotikaforbruget i almen praksis
Almen praksis er ansvarlig for langt størstedelen af det humane antibiotikaforbrug i Danmark. Primærsektoren står for knap 90 % af forbruget, heraf de praktiserende læger for omkring 75 %1.
Yngre børn og ældre udgør de største grupper af antibiotikabehandlede, og det er primært luft- og urinvejsinfektioner, som behandles med antibiotika2.
Sundhedsstyrelsens ”Vejledning om ordination af antibiotika” fra 2012 er fortsat gældende3.
I det seneste årti er der observeret et gradvist fald i antibiotikaforbruget i Danmark, ikke mindst i almen praksis1. Senest udkom Ældre- og Sundhedsministeriet i 2017 med en national handlingsplan for brugen af antibiotika4. To ud af tre mål rettede sig mod almen praksis:
At reducere antallet af indløste recepter på antibiotika til 350 recepter/1.000 indbyggere/år
At øge andelen af recepter på smalspektret penicillin (penicillin V).
Antallet af indløste antibiotikarecepter faldt fra 462 i 2016 til 333 pr. 1.000 indbyggere i 2021. Derimod blev målet om, at smalspektret penicillin skulle udgøre 36 % af antibiotikaordinationerne i almen praksis ikke indfriet, da det kun udgjorde 28 % i 20211.
Danmark har et relativt lavt forbrug af antibiotika sammenholdt med gennemsnittet i de øvrige europæiske lande4. Dog har flere af de lande, som vi ofte sammenligner os med – såsom Østrig, Holland, Tyskland, Sverige og Finland – et endnu lavere antibiotikaforbrug5.
Sundhedsstyrelsen arbejder aktuelt på en ny national handlingsplan for antimikrobiel resistens hos mennesker. Den forventes at udkomme i 2024.
Ændringer i dosering og behandlingsvarighed
Arbejdsgruppen har valgt at følge andre nationale og internationale guidelines vedrørende dosering af penicillin V samt behandlingsvarighed. Det anbefales derfor at dosere penicillin V 4 gange dagligt til voksne. Det er således vigtigt at informere patienten om, at medicinen skal tages så vidt muligt hver 6. time. Dette er for at sikre optimal farmakokinetik/dynamik af penicillin V på baggrund af viden om varighed af koncentration over mindste hæmmende koncentration (MIC)6.
Anbefaling om dosering af penicillin V til børn bibeholdes til 3 gange dagligt for at sikre bedst mulig compliance. Yderligere information om lægemiddelbehandling af børn kan f.eks. findes via Børnebasislisten fra Region Hovedstaden.
LINK: Børnebasislisten
I de senere år er der sket et skifte mod en kortere behandlingsvarighed af akutte infektioner7,8. Evidensen bag de tidligere behandlingsregimer er generelt mangelfulde og er oftest primært baseret på tradition. Nyere studier viser, at behandlingsvarigheden med antibiotika kan reduceres betragteligt uden risiko for patienten9,10. Arbejdsgruppen har derfor valgt – i samarbejde med klinisk mikrobiolog, professor Niels Frimodt-Møller – at anbefale 5 dages antibiotikabehandling til både børn og voksne, og til såvel akut otitis media som akut faryngo-tonsillit, akut rhinosinuit og pneumoni. I denne forbindelse er det vigtigt at fremhæve, at hvis den enkelte patient ikke responderer forventeligt på antibiotikabehandling efter få dage, bør diagnosen genovervejes.
Det bør bemærkes, at anbefalet behandlingsvarighed af akutte luftvejsinfektioner (endnu) ikke er ensrettet i samtlige danske behandlingsvejledninger.
Antibiotikaresistens
Enhver form for antibiotikabrug fører til selektion af resistente bakterier. Et stort review har vist, at personer som behandles med antibiotika for en luft- eller urinvejsinfektion i almen praksis, kan huse resistente bakterier i op til 12 måneder efter endt antibiotikabehandling11. En af ulemperne ved anvendelsen af bredspektrede antibiotika er, at risikoen for selektion af resistente bakterier stiger. Det er derfor vigtigt, at der benyttes smalspektret penicillin, hvor det er muligt.
Verdenssundhedsorganisationen World Health Organization (WHO) anser antibiotikaresistens for en af de største sundhedsmæssige trusler12. Der tales om en post-antibiotisk æra, hvor det ikke længere vil være muligt at behandle selv simple infektioner med antibiotika, og hvor operationer og kræftbehandlinger må udelades på grund af manglende effektivt antibiotikadække13.
Produktion af nye antibiotika er ikke løsningen på problemet. Grundstenen i indsatsen for at begrænse forekomsten af resistente bakterier er at reducere antibiotikaforbruget. I almen praksis er udfordringen at identificere den lille gruppe af patienter, som kan forventes at have gavn af antibiotikabehandling – og undlade at give antibiotika til resten.