Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo
Klinisk vejledning

Publiseret: 2024

Osteoporose

hos kvinder efter overgangsalderen og hos mænd over 60 år i almen praksis

11. Opfølgning i praksis ved medicinsk behandling

Måling af knoglemarkører anbefales, hvis det er muligt (se afsnit 5), før start på peroral behandling og igen efter tre og evt. seks måneder for at sikre, at der er effekt af behandlingen.

Vi anbefaler under alle forhold en konsultation efter tre måneder for at diskutere, hvordan det går med behandlingen, usikkerhed, evt. bivirkninger og knoglevenlig livsstil.

I princippet er det ikke nødvendigt med et nyt besøg i praksis, før behandling overvejes seponeret efter fem år. Hyppigere opfølgning giver dog god mening af flere grunde, bl.a. gennemfører kun omkring 50 % behandlingen, og mange stopper, inden det første år er gået [33].

Derfor anbefaler vi opfølgning med en årsstatus efter det første år. Behandlingen og evt. usikkerhed i forhold til det at have osteoporose kan diskuteres. Der opfordres til fortsat knoglevenlig livsstil. Samtidig kan det sikres, at patienten indtager medicinen korrekt. Ved usikkerhed kan der tages en knoglemarkør for at se, om der fortsat er effekt.

Samtidig er det afgørende, at nyrefunktionen er i orden, og at der er tilstrækkeligt indtag af D-vitamin og kalk, og det kan evt. også kontrolleres med en blodprøve.

På det tidspunkt kan man aftale med patienten, hvor tit der skal laves opfølgning. Ved helt normal nyrefunktion og god og sikker adhærens, er det måske ikke nødvendigt med opfølgning. Generelt anbefales dog kontrol med DXA-skanning efter to-tre års behandling.

Ved usikkerhed om en eller flere af de ovenstående problemstillinger anbefaler vi årsstatus. Især ved mistanke om faldende nyrefunktion. Mange kommer af andre årsager til årlig opfølgning med blodprøver, og da er en selvstændig årsstatus ofte ikke nødvendig.