Publiseret: 2024
Osteoporose
hos kvinder efter overgangsalderen og hos mænd over 60 år i almen praksis
3. Forebyggelse og knoglevenlig livsstil
Knoglevenlig livsstil hele livet er det vigtigste i forhold til at forebygge udvikling af osteoporose. Ifølge Sundhedsstyrelsen er grundpillerne fysisk aktivitet, D-vitamin, kalk, god kost og begrænsning af rygning og alkohol [13].
Knoglevenlig livsstil
Fysisk aktivitet (primært vægtbærende)
Indtag af D-vitamin og kalk
Sund og varieret kost
Begrænset rygning og alkohol.
Fysisk aktivitet styrker knogler, muskler og balance. Vægtbærende fysisk aktivitet styrker knoglerne, men anden fysisk aktivitet er også vigtig, fordi en god balance forebygger fald [9]. Det vigtigste er dog at finde en form for fysisk aktivitet, som kan fastholdes, og som personen finder meningsfuld [14].Se også Sundhedsstyrelsens "Anbefalinger om fysisk aktivitet og stillesiddende tid" [15].
D-vitamin er vigtigt [6]. D-vitamin findes primært i fed fisk, ellers er solen den primære kilde. For de fleste dækker dette behovet for D-vitamin. Vær dog opmærksom på personer, der ikke kommer ud i sollys (også børn og unge), er småt spisende, er tildækkede eller lever ensidigt. Ældre spiser mindre og danner mindre D-vitamin [16]. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra fireårsalderen tager et tilskud af D-vitamin på 5-10 ug dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april) [17].
Kalk er vigtigt hele livet. Vær opmærksom på de personer, der ikke tåler eller fravælger mælkeprodukter. Ost kan delvist kompensere for det, men ellers er det svært at få kalk nok, hvis man ikke får mælk. En basiskost indeholder gennemsnitligt 300 mg kalk, hvis man ikke medregner mejeriprodukter. Evidensen indikerer, at man kan forebygge frakturer med en kombination af tilskud af D-vitamin og kalk [18].
Dansk Endokrinologisk Selskab anbefaler minimum 800 mg kalk dagligt til voksne. Ved borgere med osteoporose eller med risiko for osteoporose anbefales minimum 1.000 til 1.200 mg [12]. Plantedrikke som ”havremælk” og ”mandelmælk” indeholder, som udgangspunkt, stort set ingen kalk. Mange af de ikke-økologiske plantedrikke er dog beriget med kalk og indeholder typisk 120 mg kalk/dl, ligesom komælk. Økologiske plantedrikke beriges ikke med kalk.
Fødevarestyrelsen anbefaler
20 µg D-vitamin og 800-1000 mg kalcium hele året anbefales til:
Personer over 70 år
Beboere på plejecentre
Personer i øget risiko for knogleskørhed (uanset alder).
10 µg D-vitamin hele året anbefales til:
Børn 0-4 år (D-dråber)
Gravide og ammende
Børn og voksne med mørk hud
Børn og voksne, som bærer tildækkende påklædning om sommeren
Personer, som ikke dagligt kommer udendørs, eller som undgår sollys.
5-10 µg D-vitamin fra oktober til april anbefales til:
Børn over 4 år
Voksne, som ikke tilhører en af ovenstående grupper.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Kalkindhold i udvalgte fødevarer
Basiskost (uden mejeriprodukter) | 300 mg per dag |
Animalske produkter per 100 gram: | |
OstMælkYoghurtFisk, svinekød, oksekød, kylling | 700 mg120 mg120 mg5-30 mg |
Vegetabilske produkter per 100 gram: | |
MandlerhavnegrynGrønkålBroccoliBrødKålCitrusfrugterFrugt | 250 mg180 mg180 mg45 mg40 mg40 mg30 mg5-10 mg |
Kilde: Data for fødevarers næringsindhold er stillet til rådighed af DTU Fødevareinstituttet. |
Størrelsen af et dagligt kalktilskud bør tilpasses det sædvanlige indtag af kalk gennem kosten. Tilskud på mere end 500 mg skal fordeles over forskellige tidspunkter af dagen.
De fleste kalktabletter i håndkøb indeholder kalciumkarbonat, som kan give forstoppelse. Dette kan ofte afhjælpes ved øget fysisk aktivitet og øget indtag af væske. I nogle tilfælde kan det mindske generne at skifte til kalciumcitrat eller citratmalat eller at bruge milde laksantia.
Mange patienter stopper med at tage kalk og D-vitamin efter nogen tid. Nogle få har brug for større mængder D-vitamin. Derfor kan det i forbindelse med behandling være nødvendigt at kontrollere niveauet af D-vitamin. Det gælder især i vinteren og det tidlige forår.
Tilskud af kalcium og D-vitamin ved tilstande med hypercalcæmi
Patienter med primær hyperparathyroidisme skal have tilskud af kalcium og D-vitamin for at undgå knogletab og yderligere forhøjet parathyreoideahormon (PTH). Patienter med hypercalcæmi pga. malign sygdom eller sarkoidose skal derimod almindeligvis ikke have tilskud af kalcium og D-vitamin. Disse patienter kan evt. konfereres med relevant specialist.
Andre opmærksomhedspunkter
Det er vigtigt at forebygge fald for at undgå brud. Se afsnit 9.1.
Rygning er skadeligt – også for knoglerne. Stort alkoholforbrug, især i kombination med sparsom eller underlødig kost, kan medføre osteoporose.
Slankekure, som f.eks. pulverkure, og længerevarende energirestriktion medfører et fald i knoglevævets tæthed [19] og øger risikoen for osteoporotiske frakturer (number needed to harm (NNH) = 92) [20]. Anoreksi er en svær risikofaktor for at udvikle osteoporose.
Energirestriktion i kombination med hård fysisk træning kan nedsætte kønshormonproduktionen hos både kvinder og mænd og medføre afkalkning af knoglerne [21,22].
Ved tidlig menopause (< 45 år) kan hormonsubstitution overvejes i en periode indtil den gennemsnitlige alder for klimakterie.