Dansk Selskab for Almen Medicin logoDansk Selskab for Almen Medicin logo
Klinisk vejledning

Publiseret: 2024

Osteoporose

hos kvinder efter overgangsalderen og hos mænd over 60 år i almen praksis

9. Hvilke behandlinger findes?

Revision
  • Henvisning til appen "Mine knogler" udgår.

Indikationen for behandling stilles af den læge, der sammen med patienten gennemgår risikofaktorerne ved osteoporosen, forventet effekt og evt. risici og ubehag ved behandling. Når det er muligt og tilstrækkeligt, bør ikke-medicinske tiltag foretrækkes.

9.1. Ikke-medicinsk behandling

Vejledning er vigtigt. Se Patienthåndbogen på sundhed.dk for at finde vejledning og kontakt evt. Osteoporoseforeningen, som også kan give relevante oplysninger og forslag til aktiviteter.

Knoglevenlig livsstil er afgørende ved konstateret osteoporose. Se afsnit 3 om forebyggelse og livsstil.

Nogle livsstilsændringer kan være mere effektive end andre. Man kan få et indtryk ved at sammenligne forskellige risikofaktorer i f.eks. modellen Fracture Risk Assessment Tool (FRAX) [23]. Mange har dog meget svært ved at ændre livsstil markant.

Fysisk aktivitet styrker knogler og muskler. Samtidig er det med til at sikre balancen, så fald undgås [9]. Form og mængde må tilpasses den enkelte patient. Fysisk aktivitet skal ses som noget godt og socialt positivt. Det er vigtigt at tage udgangspunkt i patienten: Hvad er muligt? Hvad forventer patienten? Hvilke tidligere erfaringer har patienten? Hvilke muligheder er der lokalt? Det er vigtigt at have en positiv tilgang, så patienten styrkes, og at undgå krav og ”bør”, som ofte forringer indsatsen [33,34].

Lokalt findes der mange tilbud fra idrætsforeninger og andre, som kan være med til at sikre fysisk aktivitet.

Se mere i Sundhedsstyrelsens udgivelse ”Fysisk træning som behandling – 31 lidelser og risikotilstande” [35].

Kalk og D-vitamin er afgørende. Ved osteoporose anbefales et D-vitaminniveau på 70-125 nmol/l. Hvis niveauet har været meget lavt, anbefales det, at personen har været oppe på det anbefalede niveau i 6 (helst 12) måneder med efterfølgende kontrol ved DXA-skanning, før evt. medicinsk behandling indledes.

Se afsnit 3 om vejledende doser af kalk og D-vitamin.

Kommunale tilbud findes i mange kommuner. Som ved andre kroniske lidelser henvises til en afklarende samtale. Hvis der ikke er et lokalt osteoporosetilbud, er det ofte muligt at henvise til andre kommunale aktiviteter, almindelig fysisk træning, fysioterapi, vedligeholdelsestræning eller anden relevant organiseret træning.

Hoftebeskyttere er et meget effektivt middel mod hoftebrud, når de anvendes rigtigt. Som ved medicin afhænger effekten af risikoen for at pådrage sig et lavenergibrud. Man har ingen glæde af en hofte­beskytter, hvis man ikke falder. Derfor anbefales det kun ved høj risiko for fald, der kan medføre hoftebrud.

Tidligere fald eller behov for rollator indikerer usikker gang og kan være en anledning til at drøfte hoftebeskyttere. Hoftebeskyttere uden bund er nemmest i forbindelse med toiletbesøg.

Plejehjemsbeboere har ofte høj risiko for at falde og pådrage sig et hoftenært brud. Det er vigtigt, at personalet ved, hvordan hoftebeskyttere bruges, og at personalet sikrer, at hofte­beskytterne anvendes på de rigtige tidspunkter. Enkelte kommuner giver tilskud til hoftebeskyttere til beboere på plejehjem efter ansøgning.

Faldforebyggelse er vigtig. Det er vigtigt at sikre relevans, indikation og dosis for medicin, der giver svimmelhed eller på anden vis øger risikoen for fald. Fokusområder kan være benzodiazepiner, psykofarmaka, opioider, antihypertensiva, antikolinergika og farmaka, der giver ortostatisme eller lavt blodsukker. Herudover kan træning af muskler og balanceevne overvejes. Fornuftig indretning af hjemmet kan også nedsætte faldrisikoen, såsom tilstrækkeligt lys, fjernelse af dørtrin, håndtag og fastgørelse af løse tæpper og ledninger. Hos patienter med komplekse forløb og faldtendens kan det overvejes at henvise til faldudredning.

9.2. Medicinsk behandling

Der skelnes imellem antiresorbtiv behandling og anabol behandling. Antiresorbtiv behandling kan ordineres og varetages i almen praksis, mens anabol behandling kun må ordineres af endokrinologer.

Alle behandlinger kræver samtidig tilskud af kalk og D-vitamin (se afsnit 3).D-vitamin bør være over 50 nmol/l, men 70-125 nmol/l tilstræbes.

Medicinsk behandling

Antiresorptiv behandling

  • Peroral bisfosfonat (førstevalg)

  • I.v. zoledronsyre

  • S.c. denosumab

Anabol behandling

  • S.c. teriparatid

  • S.c. romosozumab

Før opstart af medicinsk behandling skal følgende være afklaret

  • eGFR > 35

  • Der må ikke være hypocalcæmi

  • D-vitamin bør være over 50 nmol/l.

Følgende tilfælde bør henvises til udredning og behandling
  • Behandlingssvigt, som ikke kan håndteres i almen praksis.

  • Progredierende eGFR-tab, inden eGFR < 35 ml/min/1,73 m2.

  • Behov for anabol behandling.

  • Osteoporose hos præmenopausale kvinder.

  • Osteoporose hos mænd < 60 år.

Nyrefunktion

Nyrefunktionen skal måles, før medicinsk behandling påbegyndes, og skal jævnligt kontrolleres under behandlingen. Ved risiko for fald i nyrefunktionen bør eGFR kontrolleres årligt eller hyppigere.

Ved eGFR < 35 ml/min/1,73 m2, eller hvis patienten er nyretransplanteret, er anti-osteoporotisk behandling en specialistopgave og skal ikke opstartes i almen praksis.

Ved kronisk nyresygdom med eGFR tæt på 35 ml/min/1,73 m2 kan man overveje at give i.v. zoledronsyre, inden eGFR bliver for dårlig til vanlig anti-osteoporotisk behandling, da det har en længere virkningstid.

Antiresorptiv behandling

Peroral behandling med alendronat anbefales som førstevalg.

Ved behov for anden behandling er parenteral behandling med zoledronsyre eller denosumab ligeværdige. For nogle patienter kan der dog være en specifik fordel ved enten den ene eller den anden.

Denosumab kræver livslang medicinsk behandling (se nedenfor) og kontakt til sundhedsvæsenet hvert halve år (for mange i en lang årrække) og er derfor en langt større belastning for sundhedsvæsenet end zoledronsyre. Derfor anbefaler vi zoledronsyre som andetvalg og denosumab som tredjevalg.

Peroral bisfosfonat

Peroral bisfosfonat anbefales som førstevalg i almen praksis. Hvis patienten opfylder kravene til anabol behandling, kan der henvises til dette.

Alendronat binder kraftigt til knoglerne og hæmmer knogleresorption.

Kun meget lidt af det indtagne bisfosfonat optages. Hvis det indtages forkert, optages stort set intet.Derfor er det vigtigt at monitorere effekten. Det kan gøres ved at måle knoglemarkører – helst før påbegyndelse af behandling og igen tre måneder efter. Læs mere om knoglemarkører i afsnit 5.

Alendronat har generelt tilskud, mens risedronat har klausuleret tilskud. Peroral bisfosfonat har en relativ risikoreduktion på ca. 50 % for vertebrale sammenfald og hoftenære frakturer. Den absolutte risikoreduktion varierer meget og afhænger af patientens risiko for at pådrage sig et lavenergibrud.

Alendronat-tabletten tages én gang ugentligt – fastende og i siddende stilling – med et glas vand.

Tabletten tages ugentligt. Det er afgørende, at den tages fastende i siddende stilling med et glas vand, og at føde eller anden medicin indtages tidligst efter 30 minutter. Absorptionen fra tarmen er kun få procent. Derfor er det afgørende, at der ikke er andet, som konkurrerer om optagelsen. Man skal forblive oprejst (siddende, stående eller gående) i mindst en halv time efter tabletindtagelse.

Alendronat findes som brusetablet, Binosto®, med klausuleret tilskud. Hos nogle giver det færre gastrointestinale bivirkninger. Brusetabletter kan foretrækkes ved synkebesvær for at undgå øsofagitis.

PPI nedsætter som regel ikke optagelsen af perorale bisfosfonater.

I.v. bisfosfonat

I.v. bisfosfonat gives primært som zoledronsyre og kan benyttes ved kontraindikationer til peroral bisfosfonat, manglende adhærens/komplians, utålelige bivirkninger eller behandlingssvigt (se afsnit 9.3). Zoledronsyre anbefales som andetvalg og gives som årlig infusion (typisk tre gange i alt). Infusionen kan principielt gives i almen praksis, men det foregår normalt på sygehus pga. behovet for intravenøs adgang. Det er muligt, at der i fremtiden vil kunne gives i.v. zoledronsyre på plejehjem og akutpladser.

På mange sygehuse gives infusion med zoledronsyre før udskrivelsen efter hoftenære brud. Efterfølgende behandling og kontrol vil normalt overgå til en endokrinologisk afdeling og foregår derfor ikke i almen praksis. Hvis patientens behandling afsluttes, bør der være en plan for videre opfølgning.

Bivirkningerne ved bisfosfonat er ofte forbigående. Muskel- og ledsmerter og gastrointestinale gener er de hyppigste (se alle bivirkninger på pro.medicin.dk). Kæbenekrose og atypiske femurfrakturer er frygtede bivirkninger, men de er meget sjældne. Kæbenekrose ses typisk ved dårlig tandstatus. Hvis patienten går regelmæssigt til tandlæge, bør patienten orientere sin tandlæge om bisfosfonatbehandlingen. Ved dårlig tandstatus eller ingen kontakt til tandlæge anbefales tandlægebesøg før opstart af bisfosfonat.

De frygtede bivirkninger ses overvejende, når zoledronsyre gives som adjuverende behandling ved kræftsygdom, hvor det gives i meget højere doser. Se også ”Forebyggelse af osteonekrose i kæberne” fra Styrelsen for Patientsikkerhed (stps.dk).

Denosumab

Denosumab er et antistof, som kan bruges i almen praksis. Det benyttes, når der er kontraindikationer eller utålelige bivirkninger ved peroral bisfosfonat eller behandlingsvigt (se afsnit 9.3). Denosumab anbefales som tredjevalg. Denosumab gives s.c. med præfabrikerede sprøjter hvert halve år. Der må ikke være betydende hypocalcæmi. Det er yderst vigtigt, at behandlingsregimet overholdes, og at behandlingen ikke afbrydes, da dette fører til et betydeligt knogletab og øger risikoen for fraktur. Intervallet mellem injektionerne skal helst overholdes nøje og må ikke overstige syv måneder.

Det er vigtigt, at der i praksis er et system, så man bliver opmærksom, hvis en patient ikke kommer inden for den aftalte tid.

Hvis behandling­en ønskes afbrudt, skal der gives bisfosfonat efterfølgende. Dette vil typisk være i.v. zoledronsyre, da skiftet til denosumab ofte er foranlediget af uhensigtsmæssigheder ved peroral bisfosfonat. I.v. zoledronsyre skal gives en evt. to gange. Ved ophør af behandling med denosumab er det rimeligt at henvise til knoglemedicinsk specialfunktion.

Bivirkningerne ved denosumab ligner dem, der ses ved bisfosfonat, bortset fra esofagit generne. Derfor skal der tages samme forholdsregler i forhold til tandbehandling med kontakt til tandlæge. For denosumab er der rapporteret en øget risiko for indlæggelseskrævende infektioner (se alle bivirkninger på pro.medicin.dk).

Anabol behandling (ved svær osteoporose)

Ved svær osteoporose kan der henvises til afdelinger, der varetager anabol behandling.

Se henvisningskriterierne under de enkelte præparater herunder.

Før man henviser til anabol behandling, er det vigtigt at informere patienten om, at det er injektionsbehandling – typisk selvadministration.

Teriparatid gives som s.c. injektion dagligt i op til 24 måneder og efterfølges af bisfosfonat/denosumab. Behandling stimulerer især trabekulært knoglevæv og nedsætter primært risikoen for nye vertebrale sammenfald med op til 70 %. Teriparatid er væsentligt bedre end bisfosfonat til at mindske risikoen for brud i ryghvirvler, men stoffet er ikke meget bedre i forhold til at undgå hoftebrud.

Kontraindiceret ved eGFR < 30 ml/min/1,73 m2.

Bivirkningerne ved teriparatid er mangeartede. De dominerende er gastrointestinale gener, knoglesmerter og depression. Herudover kan der forekomme hypercalcæmi og hertil relaterede bivirkninger.

Teriparatid: kriterier for behandling (klausuleret tilskud)

Målgruppe: postmenopausale kvinder eller mænd &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt; 40 år, som inden for de seneste tre år har pådraget sig en lavenergi­fraktur i ryggen (≥ 25 % sammenfald), og som har en T-score ≤ -3,0 i ryg eller hofte,eller som har to eller flere lavenergifrakturer i ryggen (≥ 25 % sammenfald).

Kontraindikationer: tidligere behandling af skelettet med stråleterapi, maligne lidelser i skeletteteller knoglemetastaser.

Behandlingen skal startes af speciallæge i endokrinologi, geriatri, reumatologi eller intern medicin.

Romosozumab gives som s.c. injektioner månedligt i 12 måneder og efterfølges af bisfosfonat/denosumabl. Det er et antistof, som hæmmer sclerostin og derved virker både antiresorptivt og anabolt. Det reducerer både vertebrale og non-vertebrale frakturer og er mere effektivt end bisfosfonat alene. Den absolutte risikoreduktion er ca. 3 % for kliniske brud, ca. 5,7 % for vertebrale brud, 1,2 % for kliniske vertebrale brud og ca. 1 % for hoftebrud over 2 år i forhold til alendronat [36].

Aktuelt kun ved hospitalsudlevering.

Det varierer, hvor meget romosozumab anvendes. I nogle regioner anvendes det stort set ikke, mens det i andre regioner gives efter retningslinjerne i nedenstående boks [37]. Uden rabat koster det aktuelt ca. 60.000 for et års behandling.

Bivirkningerne ved romosozumab er ikke fuldt afklarede. De inkluderer artralgi, hypocalcæmi, nakke­smerter og hovedpine, myokardieinfarkt og apopleksi. Hyppigheden af de to sidste alvorlige bivirkningerer uafklaret, men de er formentlig sjældne hændelser. Derfor skal der udvises forsigtighed ved kardio­vaskulære risikofaktorer.

Romosozumab: kriterier for behandling

Målgruppe: postmenopausale kvinder med svær osteoporose og høj risiko for fraktur, T-score ≤ -2,5 og lavenergi­brud på hofte, bækken, overarm, underarm eller rygsøjle (≥ 20 % sammenfald) inden for de seneste tre år.

Kontraindikationer: tidligere AMI eller apopleksi.

Behandlingen skal startes fra sygehusafdeling med specialistviden inden for osteoporose.

9.3. Behandlingssvigt

Målet med behandlingen er at undgå brud. Da udgangspunktet er skrøbelige knogler, og medicin kun halverer risikoen, vil der uundgåeligt indimellem forekomme brud under behandling. Det repræsenterer ikke nødvendigvis et behandlingssvigt. Ved brud under behandling må det sikres, at medicinen tages, og at den indtages korrekt. Herudover skal det overvejes, om patienten har udviklet anden sygdom. Et brud kan være anledning til at overveje, om der kan gøres andet.

Effekten af behandlingen kan vurderes ved DXA-skanning og evt. måling af knoglemarkører. DXA-skanning kan dog tidligst vise en signifikant gevinst efter to års behandling (grundet måleusikkerhed).

Behandlingssvigt defineres som
  • et fald i T-score på 0,3 SD i ryg eller

  • et fald i T-score på 0,5 SD i hofte eller

  • ≥ 2 brud efter mere end et års behandling.

Manglende fald i knoglemarkører ved indledning af behandling eller senere stigende knoglemarkører kan også være et tegn på mindsket effekt.

Overvej manglende adhærens, og skift til anden behandling. Anabol behandling kan overvejes ved nye brud. Tjek evt. udleveringer i FMK.

9.4. Prednisolon

Ved systemisk behandling med prednisolon er det vigtigt at overveje, om behandlingen bliver så omfattende, at der er risiko for betydende knogletab. DXA-skanning skal normalt bestilles ved mulig behandling med over 5 mg prednisolon dagligt i tre måneder eller en årligt akkumuleret dosis på 450 mg. Korte kure er ikke lige så skadelige som langvarige behandlinger [26].  

Ved osteopeni (T-score < -1,0), anbefales forebyggende medicinsk behandling med bisfosfonat i 0,5 -1 år efter ophør af prednisolon.

De fleste kvinder >75 år og mange mænd > 75 år vil have mindst osteopeni. Ved prednisolonbehandling i de angivne doser kan behandling med bisfosfonat evt. startes før DXA-skanningen, især hvis der er lang ventetid på DXA-skanning.

Hvis patienten har osteoporose, behandles patienten som en ”almindelig” osteoporosepatient. Hvis der er indikation for medicinsk behandling, skal der foretages biokemisk udredning som ved osteoporose.

Ved start på medicinsk behandling kan effekten kontrolleres ved at tage knoglemarkøren CTX før behandling og efter tre måneders behandling. Prøven skal tages fastende.

Det er en individuel vurdering, om præmenopausale kvinder og mænd < 50 år, der behandles med prednisolon, skal have en DXA-skanning.

Ved lokalbehandling med glukokortikoider (inhalation, creme, intra-artikulært, depotinjektion), er der ikke evidens for effekt af forebyggelse med anti-osteoporotisk medicin. Udredning og eventuel behandling må bero på en individuel vurdering.

En del patienter i langvarige prednisolon-kure følges i hospitalsambulatorier, som normalt vil påtage sig opgaven med at udrede for osteoporose.

Ved behandling med prednisolon er det specielt vigtigt med et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin og kalk.Derfor anbefales tilskud heraf (se de generelle anbefalinger om forebyggelse i afsnit 3).

Ved prednisolonbehandling
  • Rådgiv om knoglevenlig livsstil, og korriger modificerbare risikofaktorer.

  • Suppler altid med D-vitamin og kalktilskud.

  • Overvej DXA-skanning hos post-menopausale kvinder og mænd > 50 år ved forventet behandling over 5 mg dagligt i tre måneder eller over 450 mg på et år.

  • Start forbyggende behandling med bisfosfonat ved en T-score < -1,0, og fortsæt behandlingen indtil 0,5-1 år efter ophør af behandling med prednisolon.

  • DXA-skanning af præmenopausale kvinder og mænd < 50 år beror på en individuel vurdering.